The Track Saw Forum  

Go Back   The Track Saw Forum > The Track Saw Forum > Guide Rail Systems

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 08-16-2014, 03:00 PM
Vondoom88 Vondoom88 is offline
 
Join Date: Nov 2010
Location: Nowheresville, IL
Posts: 278
Default

Could you post more photos of your saw on the base? I'm sure you will find the help you need here. I do not have the moduni base but from what I understand its for saws that are too big for the standard base. IIRC you should mount the saw as far forward as possible on the moduni. The two tabs are for blade alignment I believe.
__________________
Mark R.
Northern IL.
SGS 64" W/ Miter square. Ripsizer, SSRK, B-100 & STK 36", 24" tracks & a EZ-One ...... so far + a UEG!!
Reply With Quote
  #12  
Old 11-09-2014, 08:22 AM
seyruss seyruss is offline
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 15
Default

My apologies for not replying. I sold the saw and bought another. Haven't been on the site for a good while. Once again my apologies.
Reply With Quote
  #13  
Old 09-17-2017, 11:33 AM
JamesMac JamesMac is offline
 
Join Date: Mar 2016
Location: Texas
Posts: 62
Default Moduni Base

Hi All,

I am just now getting around to the beginning stages of installing my Moduni base (Medium) to My Makita 5104 10 1/4" saw. I was going to build a jig like others have done to assist in installing the base.

I am going to call EZ on Monday to see if they can give some guidance, but unless I am totally crazy, (most likely am..) I see some potential issues and wanted to get feedback from you guys.

In the photos, it appears that if I use the alignment tabs, it will put the blade about 3 1/8" from the edge of the guide rail ridge. That is probably ok, however I was planning on installing it at 3".

*** The thing that I am more concerned about is that there only appears to be one AC insert attached to the saw and even at max adjustment, it will be no where near the saw blade to provide any anti-chip properties. It might be that the AC insert was installed incorrectly and needs to be flipped around. But even if I do that, it MIGHT barely touch the blade. Shouldn't the blade actually be making a nice cut in that AC insert to provide zero-tolerance anti-chip protection on both sides of the blade?

Shouldn't there be quite a bit of zero-tolerance, anti-chip protections be built into this beautiful base somewhere? I cannot imagine having a base like this and having NO anti-chip properties.

The base itself is awesome. It is a nice, snug fit on the rail and rides nicely.

Also, unlike the universal saw base that fits 7 1/4" saws, there is no second channel to use for bevel cuts. I guess there is to be no bevel cutting with this base?

I purchased the 10 1/4" Makita just to use with this base, so I am extremely hopeful that I am just crazy and looking at it all wrong.

I measured the base and it is in fact a Medium, which is what my saw requires. The max saw shoe size is 17 3/4" x 8 3/4". I was hoping that I was sent a large size by mistake, but I dont think that is it.

also, if you have mounted a Moduni base, what kind of hardware did you use? No hardware comes with the base. Do you think that double sided tape would be substantial enough?

Any thoughts that you can give will be greatly appreciated.
thanks,
Jim
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	moduni base.jpg
Views:	82
Size:	102.2 KB
ID:	7216   Click image for larger version

Name:	moduni base closeup.jpg
Views:	80
Size:	105.3 KB
ID:	7217  

Last edited by JamesMac; 09-17-2017 at 11:44 AM. Reason: added more info
Reply With Quote
  #14  
Old 09-17-2017, 11:53 AM
Dino Dino is offline
Master Carpenter
 
Join Date: Jul 2008
Location: Edison NJ
Posts: 5,101
Default

hI James.
First, you can reverse the antichip insert/ stabilizer.
I can see that it was installed wrong from the factory.

For bevel cuts you can always shift the antichip insert to avoid any damage but leave it there for stability.

Remove the long edge and use the track as an edge guide.
You have to figure out the off-set but works.
Best if you remove 1/8" from the tabs....another small mistake and set the blade at 3"

When doing bevel cuts there is no need for antichip protection.
only stability.

We do that with the moduni base due to large blades and older saws.

thanks.
__________________
ycf dino
eurekazone.
Reply With Quote
  #15  
Old 09-17-2017, 11:58 AM
tomp913 tomp913 is offline
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 250
Default

I would check with EZ as to what the correct dimension is supposed to be - I have two saws, both mounted by EZ, and that distance is noticeably different between the two saws. Not a problem (normally) as the short one is usually mounted on the UEG. It made short work of the ACE when I used it with a track once by mistake though.

One of the other track manufacturers supplies a little wooden gauge with their base to be used when mounting the saw - it serves two purposes; it sets the saw at the correct distance from the groove in the base so the blade is in the optimal position relative to the ACE, and also allows you to set the blade parallel to the base. Not sure how easy it would be to find using "Search", but I believe that Rick (Bump'nStump) posted photos of the one that he had made.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -3. The time now is 06:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.